Over zelf sabotage en je eigen plek innemen.

Daar staat hij dan. Midden in mijn huiskamer. Eindelijk, eindelijk, eindelijk heb ik dan een schildersezel aangeschaft. Iets wat al lang op mijn verlanglijstje staat. Schilderen deed ik als kind al heel graag. Ik vond het heerlijk om in mijn eigen wereld af te duiken en kon me uren vermaken met het schilderen van alles wat er bij me naar boven kwam. Wanneer de muze me bezocht, begon de onrust in mijn lijf en moest ik gewoon aan het schilderen om vorm te geven wat er bij me boven kwam. Dit kon ook gerust 's nachts gebeuren. Dan lag er een kladblok naast mijn bed, en werkte ik mijn fantasieën uit.


Door de jaren heen, heb ik deze creatieve uiting in de kast gezet. Mezelf in de wacht gezet als het ware, omdat er altijd wel iets was, wat belangrijker was. Iets wat meer om mijn aandacht vroeg. Mijn kinderen, mijn werk, ouders, de mensen om me heen. Ik gaf mijn aandacht en mijn energie aan de ander. Geen probleem toch? Dat deed ik met en uit liefde. Maar eigenlijk, nam ik gewoon niet mijn eigen plek in. Besteedde ik geen aandacht aan mijn behoeften. Nam ik geen tijd voor dat waar ik altijd zoveel plezier aan beleefde. Altijd maar bezig met de behoeften van de ander.


Afgelopen week was ik een beetje aan het rondstruinen op de verkoophoekjes van Facebook. En daar kwam ik hem tegen. De schildersezel! Gebruikt weleens waar en onder de verf. Maar juist dat vond ik mooi. Voor mij voelde dat als verbinding met een gelijkgestemde. Het inspireerde me. En daar begon het gedonder. Want daar kwamen de overtuigingen. Zal ik? Nee joh, daar ga je toch niets mee doen. Maar ja, stel dat.... en hoe leuk zou het zijn als........ En na een lang wikken en wegen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik toch tot aankoop overgegaan.


Wat er van toen binnen in me gebeurde had ik nooit verwacht: want jee, wat werd ik al blij van de gedachte dat ik hier wat mee mag doen! Maar ook: oh jee, nu heb ik hem staan en MOET ik er ook wat mee doen. En wat als, en kan ik dit nog wel en stel je voor dat.......... En daar kwam hij weer tevoorschijn, mijn innerlijke saboteur. Wie denk je wel dat je bent, dat jij gaat schilderen, je hebt er toch de tijd niet voor. Of wat ook een leuke is: eerst moet alles perfect zijn voordat ik kan gaan schilderen. Een mooie plek, de juiste spullen, de ruimte die ik mezelf geef, mijn inspiratie die ik zeker moet hebben voordat ik ook nog maar één streep op het doek zet. En zo kan ik nog wel even door gaan.


Daar, waar mijn inspiratie en passie omhoog kwamen en daar waar ik zoveel geluk ervaar in het weer gaan schilderen, juist daar kwam mijn innerlijke saboteur tevoorschijn en wil me weer afremmen. Hoe herkenbaar, want dat loopt als een rode draad door mijn leven. Maar deze keer heb ik hem door! En hoewel ik het doodeng vind om hem aan de kant te schuiven, want wie weet heeft hij wel gelijk en zet ik mezelf voor schut door wat ik schilder ga ik dit toch doen en heb ik mezelf beloofd er voor te gaan!


En in gesprek met mijn innerlijke saboteur, besef ik ook, hoe dankbaar ik ben voor hem en zijn influisteringen. Want er is een tijd geweest, waarin ik hem hard nodig had om te overleven. Maar nu is het tijd om afscheid van hem te nemen. In liefde. In dankbaarheid. Het is goed zo.


De eerste stappen zijn gezet. Mijn schildersezel staat er. De lieve dame waarvan ik hem heb gekocht heeft me nog laten weten, dat ik een paar doeken en verf bij haar mag komen ophalen. Gewoon, gratis, om me te helpen om over die eerste drempel heen te komen en mijn passie te volgen. En de verf die ik daarbij ook nog eens van haar cadeau krijg, kan geen toepasselijker naam hebben: White spirit <3


En meteen voel ik inspiratie opkomen voor mijn eerste werk..................

Als je dit interessant vond klik dan door en like mijn facebookpagina <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvolledigcoaching%2Fposts%2F1187610098084520&width=500" width="500" height="607" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

68 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven